GB Review – Dissidia Final Fantasy NT

Reading Time: 2 minutes

Μπορεί το Final Fantasy να αποτελεί franshice-ορόσημο για την ιστορία των JRPG τίτλων, όμως έχει καταφέρει να εισχωρήσει και στο είδος των Fighting τίτλων. Με τα Dissidia Final Fantasy και Dissidia 012 Final Fantasy, που κυκλοφόρησαν στο PlayStation Portable το 2009 και το 2011 αντίστοιχα, υλοποιήθηκε μία φρέσκια και απολαυστική εν τέλει ιδέα για τους λάτρεις της σειράς και όχι μόνο. Αν μη τι άλλο, είχε μεγάλο ενδιαφέρον ένα Fighting παιχνίδι με χαρακτήρες από το σύμπαν του Final Fantasy.

Το τρίτο μέλος της σειράς είναι το Dissidia Final Fantasy NT και κυκλοφορεί πλέον για PlayStation 4. Την ανάπτυξή του ανέλαβε η Team Ninja, γνωστή στον χώρο του Fighting είδους από την ανάπτυξη των τίτλων Dead or Alive. Για την ιστορία, πριν φτάσει στο οικιακό σύστημα της Sony, ο τίτλος πρωτοκυκλοφόρησε το 2015 στα ιαπωνικά Arcades.

Αναμενόμενα, η μεταφορά του παιχνιδιού από τα Arcades στο PlayStation 4 φέρει επιπλέον περιεχόμενο. Το Story Mode αποτελεί σημαντικό στοιχείο στους Fighting τίτλους πλέον και δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε από τον εν λόγω τίτλο. Δυστυχώς, με το Story Mode έρχεται και η πρώτη μας απογοήτευση.

Τα γεγονότα του εκτυλίσσονται μετά από εκείνα των δύο προηγούμενων τίτλων. Οι χαρακτήρες μας θα βρεθούν ξαφνικά από τους κόσμους τους στην διάσταση του World B παρά τη θέλησή τους. Δεν θα αργήσουν να μάθουν ποιος και γιατί τους κάλεσε στη διάσταση αυτή και εν τέλει θα αρχίσουν να πολεμάνε.

Ο συγκεκριμένος τομέας αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση από κάθε άποψη. Πέρα από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάποια αξιομνημόνευτη έμπνευση σεναριακά, το μεγαλύτερο μέρος του Story Mode αποτελείται κυρίως από cut-scenes με το πραγματικό Gameplay να έχει μικρό ρόλο. Ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχει όμως και χειρότερο. Το hub του Story Mode αποτελείται από μικρά κομμάτια, με το καθένα να περιέχει κι από ένα cut-scene ή μία μάχη. Τα ξεχωριστά αυτά κομμάτια ξεκλειδώνονται μόνο με τη χρήση των Memoria. Τα Memoria, με τη σειρά τους, αποκτώνται σταδιακά όσο ανεβάζετε το Player Profile Level σας μέσα από μάχες που πραγματοποιείτε. Με λίγα λόγια, για να ολοκληρώσετε το Story Mode θα χρειαστεί να ασχοληθείτε αρκετές ώρες με το υπόλοιπο περιεχόμενο του παιχνιδιού ώστε να καταφέρετε να συλλέξετε τα απαιτούμενα Memoria.

Κάπου εδώ, έρχεται μία ακόμη απογοήτευση. Σαν να μην έφτανε αυτή η χρονοβόρα διαδικασία, τα υπόλοιπα διαθέσιμα Modes του τίτλου είναι ελάχιστα και σίγουρα ανεπαρκή. Από Offline Modes, εκτός του Story έχουμε το κοινό Sparring Match για απλές μάχες και το Gauntlet Mode. Το εν λόγω Mode δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία σειρά αγώνων ενάντια στην Α.Ι. με σταδιακή αύξηση στο επίπεδο δυσκολίας. Δεν υπάρχει καν η επιλογή τοπικού Multiplayer παιχνιδιού.

Το online περιεχόμενο επίσης περιορίζεται σε Ranked και Custom αγώνες. Περισσότερα για το online μέρος θα αναφέρουμε αργότερα. Από το πάμπτωχο περιεχόμενο διασώζεται το ρόστερ που κρίνεται αξιόλογο, διαθέτοντας εικοσιοκτώ χαρακτήρες από το σύμπαν της σειράς. Οι Cloud και Sephiroth (FFVII), ο Zidane (FFIX), η Lightning (FFXIII), o Noctis (FFXV) και άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες δηλώνουν παρών προσφέροντας ποικιλία στις επιλογές σας.

Εντός του πεδίου μάχης υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους τίτλους του PSP. Αποκτώντας έναν περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα, οι διαθέσιμοι παίκτες χωρίζονται πλέον σε τέσσερις κατηγορίες. Υπάρχουν οι Vanguards που διαθέτουν τα δυνατότερα χτυπήματα, οι Assassins που χαρακτηρίζονται για την ταχύτητά τους, οι Marksmen που ειδικεύονται στις επιθέσεις από απόσταση και οι Specialists που διαθέτουν μοναδικές ικανότητες. Επίσης, όλοι οι αγώνες πραγματοποιούνται αποκλειστικά υπό την μορφή 3vs3 και περιορίζονται σε δύο είδη αναμετρήσεων.

Στις συνηθισμένες μάχες η ομάδα που θα εξοντώσει πρώτη τρεις φορές αντίπαλο κερδίζει. Το άλλο είδος μάχης που δίνει μία διαφορετική νότα είναι οι Core Battles που παραπέμπουν σε Tower Defence Gameplay. Εκεί νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα καταστρέψει πρώτη τον κρύσταλλο της αντίπαλης ομάδας.

Οι μάχες εκτυλίσσονται σε μεγάλους 3D περιβάλλοντες χώρους και χαρακτηρίζονται για τον ταχύτατο ρυθμό τους στο έδαφος ή στον αέρα, με σύντομα κι επαναλαμβανόμενα combos. Κάθε παίκτης διαθέτει δύο είδη επιθέσεων, τις HP και Bravery. Οι επιτυχημένες Bravery επιθέσεις σας δεν κάνουν ζημιά στη ζωή του αντιπάλου απευθείας αλλά αυξάνουν το δικό σας Bravery και μειώνουν εκείνο του αντιπάλου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του Bravery σας τόσο ισχυρότερες γίνονται και οι HP επιθέσεις που θα χρησιμοποιηθούν με τη σειρά τους για να μειώσετε και να μηδενίσετε τη ζωή των αντιπάλων σας.

Οι παίκτες είναι εξοπλισμένοι παράλληλα με ΕΧ Skills που κάνουν ζημιά στον αντίπαλο ή ενισχύουν τις δυνάμεις των συμπαικτών τους. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της μάχης οι δύο ομάδες έχουν στη διάθεσή τους τα γνωστά Summons (ένα κάθε φορά) τα οποία προσφέρουν ενισχύσεις στην ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν τα καλέσετε.

Από τη μία πλευρά τα στοιχεία που συνθέτουν το Gameplay προσδίδουν ποικιλία, ιδιαιτερότητα και στρατηγική, από την άλλη όμως καταλήγουν να συγχύζουν τον παίκτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείτε τον χρόνο σας μέχρι να αντιληφθείτε και να αρχίσετε να εκμεταλλεύεστε τους μηχανισμούς μάχης. Η σύγχυση προκαλείται, κυρίως, από το κακό user interface του παιχνιδιού. Θα δείτε την οθόνη σας πολλές φορές να γεμίζει από αριθμούς, φανταχτερές επιθέσεις και λάμψεις, τις διάφορες μπάρες στατιστικών και άλλες μικρολεπτομέρειες. Όλα αυτά θα σας αποσπούν την προσοχή αρκετές φορές, εμποδίζοντάς σας να συγκεντρωθείτε στον στόχο. Κατά περιπτώσεις, ακόμη και η κάμερα τοποθετείτε σε γωνίες που θα σας κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη. Για να μην είμαστε άδικοι, μόλις συνηθίσετε το Gameplay μπορείτε να βρείτε στιγμές απόλαυσης που θα σας κάνουν όμως να σκεφτείτε την ευκαιρία που χάθηκε για μία καλύτερη εμπειρία.

Συνεχίζοντας με το Online μέρος που αφήσαμε στη μέση παραπάνω, τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται. Το matchmaking δεν λειτουργεί πάντα άμεσα. Κάποιες φορές θα βρείτε συμπαίκτες για να συμπληρώσετε την τριάδα σας γρήγορα και άλλες θα περιμένετε για μερικά λεπτά χωρίς να βρίσκετε κανέναν. Πραγματικό ενδιαφέρον οι μάχες μας έδειξαν να αποκτούν μόνο διαδικτυακά. Το ενδιαφέρον αυτό όμως αμαυρώνεται όταν σκεφτόμαστε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο κίνητρο, πέρα από την αύξηση του Ranking μας, αλλά βλέποντας παράλληλα και το συχνό lag που μαστίζει τους servers. Στους μισούς σχεδόν αγώνες μας το lag ήταν από αισθητό έως έντονο σταματώντας τη δράση και προβληματίζοντας μας, ειδικά όταν μιλάμε για παιχνίδι που χαρακτηρίζεται για τον γρήγορο ρυθμό του.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, ευτυχώς, τα πράγματα είναι καλύτερα. Τα μοντέλα χαρακτήρων και οι κινήσεις των παικτών αποδίδονται με λεπτομέρεια, ενώ οι ποικιλία σε τοποθεσίες από διαφορετικούς τίτλους Final Fantasy και οι ζωηροί χρωματισμοί τους προσφέρουν το κατάλληλο background. Τα κλασσικά ακούσματα της σειράς που εμπεριέχονται κατά τη διάρκεια της μάχης αναμένεται να χτυπήσουν τις ευαίσθητες “χορδές” των υποστηρικτών της.

GAMEPLAY6.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ3
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
Το ιδιαίτερο σύστημα μάχης και το ικανοποιητικό ρόστερ χαρακτήρων είναι ότι ξεχωρίσαμε. Από εκεί και πέρα απογοήτευση. Ελάχιστο περιεχόμενο σε Modes, τραγικό Story Mode, κακό UI που συγχύζει στις μάχες, κακοί Servers, απουσία τοπικού Multiplayer και μία ευκαιρία για κάτι διαφορετικό και διασκεδαστικό που πήγε χαμένη.
5.7

Share this post

No comments

Add yours